Bakan Ergün'den bankalara uyarı
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, bankaların, müşterilerinin cep telefonlarına günde 2-3 kez mesaj gönderdiğini belirterek, "Siz de zannediyorsunuz ki bu iyi niyetli bir bilgilendirme mesajı, meğer öyle değilmiş, o mesajı bize satıyormuş adam. Böyle bir bankacılık olmaz. Bunun en azından ayıp karşılanması lazım, utanmalı insan bunu yaparken" dedi.
Ergün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da yeniden gündeme getirdiği kredi kartları ve bankaların faiz dışı gelirlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Bankacılık sisteminin, büyümeyi finanse eden bir yaklaşım içinde olması gerektiğini belirten Ergün, sektörün bir takım yeni adımlar atması gerektiğini ifade etti. "Maksimum garanti, sıfır riskle çalışan bir sistem var" diyen Ergün, sektörün bunun da ötesinde faizler düştükçe, yatırım ve üretimden kazanma istikameti yerine tamamen bankacılık sistemi dışı kazançlara yönelmeye başladığını söyledi.
Bankaların, müşterilerinin cep telefonlarına günde 2-3 kez mesaj gönderdiğine değinen Ergün, şunları kaydetti:
"Bankalar, 'Kredi kartınızın ödemesine şu kadar gün kaldı, EFT talimatınız yerine gelecek, geldi' gibi her gün 2-3 kez mesaj gönderiyorlar. Ben senden böyle bir mesaj istemiyorum. Bu mesajı neden gönderiyorsun? Siz de zannediyorsunuz ki bu iyi niyetli bir bilgilendirme mesajı, 'ne iyi bankamız var, bizi her vesileyle bilgilendiriyor' diyorsunuz. Meğer öyle değilmiş, o mesajı bize satıyormuş adam. Mesajdan para kazanmak için bize mesaj atan bir bankacılık sistemi var. Şimdi bireysel olarak düşündüğümüzde,
'Ne olacak ki ekstremizde 1 lira fazla var'
diyorsunuz ama onların kasasına milyonlarca 1 lira giriyor.
Böyle bir bankacılık olmaz.
Bunun en azından ayıp karşılanması lazım, utanmalı insan bunu yaparken.
Müşterisini kandıran ve o hizmeti 2-3 katı fiyatına satan bir bankacılık sistemi var.
Böyle olmaz.
Bunun yerine yatırımlara, Türkiye'nin büyümesine, projelerine, bunların finansmanına odaklanan bir sistem olmalı.
Bunun, sadece bankanın karını değil, ülkenin karını da düşünen bir sisteme dönüşmesi lazım.
Zaten anlaşmalı olarak,
'Müşterileri böyle soyalım, fiyatını da şöyle belirleyelim' diye anlaşmışlarsa, Rekabet Kurumu da gereğini yapacaktır."
"Belki de herkesin ekstrelerine bakması lazım"
Bakan Ergün, belki de herkesin ekstrelerine bakması gerektiğine dikkati çekerek, bankalardan gelen mesajlar nedeniyle herkesin, son birkaç yıl içinde ne kadarlık bir maliyetle karşılaştığını araştırmasını istedi. Sadece bu mesajlarla bankaların milyarlarca lira kazandığına işaret eden Ergün, böyle bir bankacılık sisteminin olamayacağını söyledi.
Kendilerinin de siyasi irade olarak, halkın huzurunu bozacak uygulamaları takip ettiğini dile getiren Ergün,
"Hiçbir siyasetçi, milletin verdiği gücü, iradeyi atıl halde tutamaz.
Onu dinamik hale getirmesi ve ondan sonuçlar çıkarması gerekiyor. Bankacılık, özel imtiyaz verilen bir iştir.
Herkes banka açabilir mi?
Açamaz.
Bu yetkiyi alanların çok iyi kullanması lazım. Nasıl siyasilerin, halktan aldığı yetkiyi çok iyi kullanması gerekiyorsa, bankacılık sisteminin de bu yetkiyi çok iyi kullanması lazım.
Piyasaların gelişmesi, yatırımların artması için kullanması lazım" diye konuştu.